Breu història de 2031 signatures

 

 

NoTòxicMenorca es presentà el juny de 2019 davant les institucions i la ciutadania, alertats pels processos contaminants procedents de la Central Tèrmica de Maó, i preocupats per l’afectació a la salut dels menorquins i menorquines.

La carta de presentació va ser un manifest on expressaven els nostres objectius i raó de ser. El contacte inicial amb el Síndic de Greuges ens dotà d’informació suficient per reforçar la nostra lluita i argumentació i poc a poc vam anar coneixent la història de la Central Tèrmica, el seu funcionament i els problemes que genera des de fa anys a través de diferents fonts d’informació.

A les primeres taules al carrer vam fer nostra la demanda ecologista de reivindicar controls d’emissions públics, però amb la reflexió del col·lectiu que es va fer posteriorment vam pensar que havíem d’anar més enllà i constituirem els pilars bàsics de la nostra lluita:

1. El dret a la salut per sobre dels interessos econòmics
2. Rebuig a la transició al gas per ser un combustible fòssil i no renovable de la CT
3. Impuls a les energies renovables
4. Control independent de les emissions i dret a la informació de la ciutadania.
5. Fer passes cap al tancament de la CT

Hem denunciat durant un any i ho seguirem fent que una instal·lació contaminant tan a prop d’un nucli urbà és un suïcidi col·lectiu. Segons el principi de precaució de la Llei General de Salut Pública 33/2011 de 4 d´octubre , “l´existència d’indicis fonamentats d’una possible afectació greu de la salut de la població, tot i quan hagués incertesa científica sobre el caràcter de risc, determinarà el cessament, prohibició o limitació de l’activitat” .

A partir dels pilars i d’aquesta premisa ens van decidir a recollir signatures de suport al carrer, establir taules informatives tots els dissabtes matí per parlar amb la gent, saber la seva opinió i donar-nos a conèixer.

Ens ha servit de molt. Les més de 2000 signatures venen precedides de converses, intercanvis, raons, preocupacions, indignació, uns exemples: un ex treballador de la Central que ens diu que allà es crema de tot, una dona que es desperta un dia ofegant-se amb una olor de sofre insuportable, una senyora gran que viu al barri davant la Tèrmica i denuncia la polseguera constant dipositada als vidres de ca seva i que la pudor és fastigosa, uns propietaris de barques i iots que troben les seves embarcacions de la Colàrsega plenes de cendres d’un color grogós…

Hem normalitzat la contaminació. La respirem sense adonar-nos i és més perillosa que qualsevol virus.

L´aire contaminat entra als pulmons com a les nostres cases. 400.000 europeus varen morir de problemes derivats per la contaminació el 2019. Sabem de tanta gent propera que pateix malalties pulmonars, cardiovasculars, i altres.., el nostre mode de vida suposa sacrificar el que més volem, la qualitat de vida pròpia i de les persones que més estimem.

Tots volem seguir tenint les comoditats i envoltar-nos de confort, però alguna cosa haurem de canviar si prioritzem la vida i la salut. La Tèrmica, el transport , l’aeroport, també els vaixells i creuers.., necessitem canviar a energies netes i renovables, i fer un esforç per viure amb una mica menys, i també per escoltar el planeta i intentar no destrossar-lo.

Més de 2000 persones recolzen el nostre manifest i som conscients que podríem haver estat moltes més, perquè hi ha moltes més coses que ens uneixen que ens separen.

Aquí no es tracta d’estar en contra de ningú, ni del discurs oficial que no compartim, ni dels treballadors de la Central, ni en contra de poder encendre un electrodomèstic.

Aquí tenim un greu problema de Salut Pública i ens hem d’enfrontar i solucionar-ho.

Els nostres representants poden pensar-hi, i vetllar per noltros, potser telefonant dia rere dia a Madrid i a Red Elèctrica per exigir la restitució del cable principal que es va trencar misteriosament i no van voler aclarir.

No és cap favor, cap tracte especial, és el que ens PERTOCA i se’ns deu perquè ens ho van llevar, i és el que les altres illes tenen(Eivissa, dos cables, un a Mallorca i altra a la Península) i nosaltres no. Del cable ens arribarà electricitat de tot tipus, també renovable.

Ara bé, la lluita contra la contaminació no passa només per tancar la Central Tèrmica, hi ha molts altres aspectes a millorar que necessiten de la nostra atenció.

La implantació de renovables perquè sigui un benefici per a tothom i no per a l’oligarquia elèctrica.
La transformació de la mobilitat sobretot en les ciutats.
Facilitar la implantació dels vehicles no contaminants.
La toxicitat dels productes que s’utilitzen en els conreus i en alimentació.
El control d’emissions……. i estarem ben pendents per informar, denunciar o proposar canvis.

Esperem que les signatures recollides no quedin dins un calaix de l’ajuntament i que els nostres representants liderin de veritat la cura per la nostra salut i la transició a la descarbonització tan necessària per a la nostra illa.

Moltes gràcies a totes les persones que ens heu recolzat, el vostre suport ens dóna força per seguir lluitant.

NoTòxicMenorca