NotòxicMenorca , s’ha reunit amb el col·lectiu Aliança Mar Blava i les seves representants a escala de Balears.

Aliança Mar Blava és una associació que lliga l’àmbit social, empresarial i administratiu en l’àmbit del llevant de l’estat Espanyol, amb incidència a València, Catalunya i les Illes Balears.

Aliança Mar Blava té com a objectiu principal, unir esforços per combatre les prospeccions petrolieres i tots els combustibles fòssils incloent el Gas, per tal de protegir la Mediterrània i de les agressions als ecosistemes en General.

El 2019 es va aconseguir declarar un corredor de cetacis a la Mediterrània que exclou completament les activitats d’hidrocarburs en l’àmbit marí.

Però queda encara una feina per fer que és la de protegir la resta de la nostra mar Mediterrània.
En aquest sentit s’ha presentat una PL (proposta legislativa) de protecció per als tres supòsits següents:
1. No es donin més permisos per instal·lacions o noves prospeccions.
2. Quan una instal·lació petrolífera tingui una concessió, no hagi possibilitat de renovació.
3. Les instal·lacions que esperen ser autoritzades, s’anul·lin

En aquest moment i davant de la redacció d’una nova llei de transició energètica, sembla positiu que el nou govern està disposat a no donar més permisos per exploracions noves (punt 1) però no parla dels punts 2 i 3.

Així, el col·lectiu està treballant en la presentació d’aquesta Proposta Legislativa, per pressionar i que a la llei s’incorporin TOTS els punts.

La Proposta Legislativa amb el text d’Aliança Mar Blava s’ha aprovat al Parlament Balear per unanimitat.

Pel que fa al control d’emissions, des d’Aliança Mar Blava es treballa també per declarar una Àrea de control d’emissions (SO2-NO2-PM 10 i PM 2,5) de vaixells i activitats nàutiques en l’àmbit Mediterrani (MEDECA)

El Govern Central sembla estar d’acord i també la Comissió Europea.

Aliança Mar Blava i NoTòxicMenorca col·laboraran en la difusió de les campanyes i en la pressió als governs, per aconseguir les fites que les dues organitzacions duen a terme.