En primer lloc volem felicitar Ara Maó per l´organització del debat sobre el tema dels creuers el passat divendres. També als representants de la taula, que van ser clars i concisos en l´exposició d´idees i plantejament.

Després del debat, NotòxicMenorca va intervenir demanant a Autoritat Portuària pels controls d´ emissions que es realitzen al Port.

El col.lectiu està centrat en el control i seguiment de la Central Tèrmica, però després de que Autoritat Portuària posés els seus controls a 4 punts del Port de Maó, el col·lectiu ha observat puntes molt preocupants de contaminació lligades a entrades i sortides de vaixells que , com deuen saber els lectors, corresponen a partícules en suspensió  PM 10µg i sofre.

És important precisar que les partícules més petites (PM 2,5) no consten en la web d´accés públic, tot i que són molt perilloses per a la salut de les persones i més tenint en compte la proximitat del port a la ciutat.

Els vaixells fondejats a port són altament contaminants, i en aquest paquet hem d´ incloure els vaixells de línia de passatgers i mercaderies, i també els vaixells turístics o creuers.

Hem adreçat un escrit a AP per a saber si es certifica el canvi de combustible obligatori des de l´1 de gener de 2020, que segons normativa europea, s´han de realitzar quan els vaixells són a port més de 4 hores.

Esperem la seva resposta tot i que el representant d´Autoritat Portuària va precisar que part d´aquesta responsabilitat recau en Capitania Marítima.

Quant al tema dels grans creuers, sí que van ser molt clarificadores les postures i vam constatar que en el projecte de desviar grans creuers de Mallorca a Menorca, els dos ports de la nostra illa estan afectats.

En el cas de Ciutadella, es preveu que els creuers fondegin en una zona on abunden les praderies de posidònia, planta protegida per la legislació europea i autonòmica. El projecte de La Mola representa un conjunt de despropòsits mediambientals que resumim en aquests punts:

-fondeig dels vaixells fora port, sense necessitat de canvi de combustible, el que representa més contaminació a prop de la nostra illa.

-trasllat en embarcacions petites del conjunt de passatgers que desitgi visitar l´ illa des del gran creuer a La Mola, on desembarcaran si les condicions meteorològiques són favorables .

-transport dels passatgers en autobusos per la carretera de La Mola a la ciutat. Possible construcció d´ una benzinera, i qui sap, possible ampliació en un futur de la carretera per poder transitar sense risc.

-contaminació pel creuer, contaminació d´ autobusos, més pressió automobilística sobre les carreteres de Menorca, que ja pateixen sobresaturació.

La contaminació és un fet i és la causa de la mort de moltes persones, arreu del món.

L´any 2018 va se causa de mort prematura per a mes de 400.000 persones a Europa, moltes més fins avui que pel el coronavirus (menys de 4.000 en tot el món)

 

 

» width=»20″ height=»20″>

 

 

A Menorca som Reserva de Biosfera, i sobre la nostra illa tenim molts focus de contaminació, per diferents motius. Un dels factors és el transport terrestre, i per açò s´ està elaborant a nivell d´ administracions un pla de mobilitat, per poder reduir contaminació i potenciar el transport públic.

El fet de ser una illa ens fa depenents de l´aeroport i del transport marítim, però no ens ha de fer súbdits d´unes infraestructures que perjudiquen els nostres ecosistemes, la nostra mar i el nostre aire a canvi de 6€ per habitant.

En la nostra opinió, perjudiquen els creuers mitjans i perjudiquen els grans creuers, perquè en realitat el creuers mitjans son grans i els grans, son mega-creuers.

Els creuers fa anys que arriben al nostre Port, i sembla que s´ ha normalitzat la seva visita. Fins i tot s´ ha fet un ascensor d´ estètica molt qüestionable per poder accedir al centre de la ciutat.

Hem de ser conscients que la xemeneia dels vaixells que fondegen al port dóna directament a les finestres de les cases de la ciutadania.

És un problema de salut pública i tot el que perjudiqui la salut ha de ser eliminat poc a poc de les nostres vides.

Demanem a les administracions un compromís ferm cap a un altre model turístic respectuós amb el medi ambient, considerat amb la salut pública, i uns governants més valents que es posicionin clarament en contra.

No basta fer declaracions institucionals d´ emergència climàtica si després les decisions polítiques no són coherents amb aquesta evidència. Volem fets, no paraules.

Prou contaminació. STOP CREUERS!

NoTòxicMenorca