Raons per oposar-nos al GAS. 

 

El nostre col·lectiu es construeix sobre els pilars de la defensa de la salut de les persones i els ecosistemes.

L’oposició a la transició al gas, passa per la necessària implantació del doble enllaç amb Mallorca i l’impuls a les energies renovables.

El sol i el vent, són de tots.

En aquest article d’opinió, explicarem per què NotòxicMenorca s’oposa al gas.

Segons Francisco Castejón ,Doctor en Físiques, investigador científic del CIEMAT (Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas) , autor de més de 150 articles, exdirigent d’Ecologistes en Acción, en un article publicat a Página Abierta, 163, octubre de 2005 diu.

“En tiempos no muy lejanos, antes de que el cambio climático pasara a ser una de las principales preocupaciones ambientales, los grupos ecologistas consideraban que el gas quemado en centrales de ciclo combinado podía ser una energía de transición hacia un modelo energético sostenible y generalizable; que se podían usar las reservas de gas para ganar un par de décadas hasta que las renovables constituyeran una tecnología madura. Hoy en día, este punto de vista ha cambiado considerablemente, y las centrales de gas de ciclo combinado suscitan oposición”.

Fixeu-vos que parlem d’un article escrit l’any 2005. Som a l´any 2019, i a Menorca, amb gran acord d’institucions i ENDESA, es decideix passar la Central Tèrmica de Maó a gas.

Per què NotòxicMenorca s’oposa?

-En primer lloc pel funcionament:
el pas a gas necessitarà una gran quantitat d’aigua per a la refrigeració que és aigua nostra, dels menorquins, i que tornarà del procés de combustió a la depuradora d’es Castell, que no està preparada per a assumir aquesta toxicitat.

-En segon lloc per l’impacte ambiental:
Tot i que emetrà menys gasos tòxics que ho fa ara el fueloil, les centrals a gas segueixen emetent els principals gasos tòxics, el CO2 i el NOx.
El CO2 contribueix a l’efecte hivernacle i és el principal causant del canvi climàtic.
Quant al NOx , moltes hores de funcionament donen com a resultat un abocament al final de l’any de grans quantitats totals. El NOx en contacte amb la radiació solar, és el causant de l’ozó troposfèric, un contaminant de primer ordre que afecta els ecosistemes, els cultius i la salut de les persones.

 

-En tercer lloc, per les infraestructures:
Portar gas a la central tèrmica suposarà el transport de gas liquat en vaixells des de Barcelona.
Segons el projecte que ens va facilitar l’Ajuntament de Maó, seran 30 contenidors de gas 3 vegades per setmana.
A més, cal construir dipòsits de gas en superfície o soterrats. Els dipòsits de gas tenen també un cert risc.
El dia 30 de juliol de 2004 es va produir una explosió en un gasoducte que va causar 15 morts a Athe, ciutat del sud de Bèlgica. Cal destinar una superfície per a la planta magatzematge de 22.500 m²i camions que contínuament recorreran els 600 m des del Moll del Cós Nou fins a la planta.

-En quart lloc, la procedència del gas:
El gas és un recurs no renovable lligat al petroli, l’extracció del mateix es realitza mitjançant la tècnica del fracking, que és molt agressiva i contaminant.
Espanya importa gas d’Algèria i de Rússia, països que no es destaquen pel compliment dels drets humans. Els acords nacionals empenyen els governs a fer transicions absurdes i invertir doblers públics en infraestructures més pròpies de fa 20 anys.

NotòxicMenorca opina que els costos globals en agressió al medi ambient en la transició a gas de la Central Tèrmica són superiors a la disminució en tants per cent de les emissions.

Funcionar amb la re-gasificadora no ajuda. I no té res de transició si es contempla el conjunt de la inversió, despesa i conseqüències.

En una Reserva de Biosfera i en un Govern, l’espanyol, que ha proposat un ridícul 20% de reducció d’emissions respecte al 1990, molt enfora dels Acords de París i les recomanacions científiques, no veim la lògica a tota aquesta transició.
Estem en emergència climàtica, senyors governants, açò necessita fets, no paraules.

NotòxicMenorca s’oposa al GAS, el gas a les ciutats i el gas a la Central Tèrmica.

El gas arriba tard.

Reclamem el doble enllaç (cable) per a Menorca, l’impuls actiu a les renovables passant per l’autoconsum i per la gestió pública de l’energia per part dels ajuntaments (que Europa ara possibilita) i tancament de la Central Tèrmica d’Endesa a Maó.

 

NotòxicMenorca