UN CABLE, DOS CABLES

 

NotòxicMenorca felicita tots els menorquins i menorquines per la posada en marxa del cable submarí que permetrà enllaçar la nostra illa amb Mallorca i deixar de restar aïllats energèticament.

És una petita, però bona notícia. Ens agradaria també escoltar que el cable principal de 100MW que durant el mandat d’en Rajoy i del PP es va rompre, el qual  van decidir retirar i no procedir al seu arranjament,  és ja un projecte aprovat per Red Elèctrica  i amb data concreta d´inici .

Ara ens fa vergonya sentir el que diuen els senyors del PP (veure Diari Menorca 19/06/20).  Desitjaríem uns polítics responsables que defensen els interessos de Menorca davant Madrid, tant si governen com si no.

Ara,  el que necessitem és que tots ens preocupem de que Red Elèctrica agilitzi el  projecte (ja pressupostat) de cable principal de major potència que permetrà complir amb els terminis contemplats al Full de Ruta per a la Descarbonització de Menorca 2030.

Allà consta l’any 2025 com a  data per tenir ja l´esmentat cable, que possibilitarà, juntament amb l’extensió de les energies renovables, prescindir majoritàriament de la Central Tèrmica, tan perjudicial per a la salut.

La salut és el que ens guia, perquè és la gran pandemia .

Si no fos per aquest motiu, ens semblaria més lògic el raonament que alguns fan quan diuen que reclamar els cables és traslladar el problema de les energies contaminants a altres indrets. Però nosaltres (els menorquins) ens hem de deixar de contemplacions mentre tinguem una Central Tèrmica amb el seu fum que entra per les finestres dels ciutadans de Maó . I pensem que l’energia que ens vindrà pels cables té diferents orígens (Mallorca i  Península),  entre els que es troba l´energia renovable que, no com aquí, té a la Península un 40% d’implantació.

Recordem que no tenim el problema de la contaminació resolt. Abans i durant el confinament, Endesa ha seguit fent  l ´ obra de canalització que portarà aigua de la depuradora d´ Es Castell a la Central i que servirà per refrigerar les turbines i baixar els nivells de diòxid de nitrogen, encara que no solucionarà els nivells de partícules ni els de sofre.  Aprofitem per demanar a Endesa que deixi en condicions el paviment de les carreteres, que ha quedat molt malmès a causa de les obres.

Sembla que l´ acord de tothom (que no subscriu el nostre col·lectiu) és passar la central a gas, amb el que suposa de construir una superfície de 12.000m2 de gasificadora, on emmagatzemar i transformar el gas liquat que es portarà de Barcelona en vaixell.  Ja sabeu la postura de NTM, per nosaltres el gas, arriba tard, perquè  els costos globals en agressió al medi ambient en la transició a gas de la Central Tèrmica són superiors a la disminució en tants per cent de les emissions. No té res de transició energètica si es contempla el conjunt de la inversió, despesa i conseqüències.

Necessitem potenciar l’energia solar, l’ eòlica (més molins a Milà, i que funcionin) i prescindir de les energies fòssils, a les quals pertany el gas que ara es portarà a Menorca.

Us animem a unir-vos a NotòxicMenorca en la reivindicació pel cable que ens deuen des del Govern Central.

Molta salut a tots!

NotòxicMenorca